Június, 2015***


Lószúnyog


Fák a dombon

Szépséges virág

Te kis lárva


Reggeli nézelődés a kertben, létszámellenőrzés, plusz kávé az ébredésért. Épp a diófa alatt álldogáltam, amikor egy levélen megláttam ezt a kis izét.
Alig volt 5 mm az egész állat és hát szemüveg nélkül csak egy sötét csíknak látszott, de azonnal megéreztem a lehetőséget egy kis fotózásra. Beszaladtam a házba és előkaptam minden fellelhető makrótartozékot a gépemhez. Sietni kellett, mert nem lehettem biztos abban, hogy megvár a miniszörny. A vázra rátekertem a teljes közgyűrűsort, és a 4/200-as makró objektívet, elővettem a két kis törpevakut, és a vakuvezérlőt.Valószínűleg szundikált még a kis szörnyeteg (katica lárvája), mert észre sem vette, hogy levéllel együtt leoperáltam a fáról és a kerti asztalhoz szállítottam. Két oldalra letettem a kis vakukat, az optikán beállítottam a legközelebbi távolságot, a rekeszt pedig manuálisan f/16-re állítottam. A visszanézett fotókon ez kevésnek bizonyult, így a maximális f/32 blendét használtam. Számítottam rá, hogy a rendkívül szűk blende miatt jelentősen csökken az általános élesség, de a nagyobb mélységélesség érdekében bevállaltam. Sok fotó készült, játszottam a világítással, végül ezt a négy képet hagytam meg, a többi a kukában végezte. Az erős rekeszelés és a nagy nagyítás megtette a hatását, mert hiányoznak a finom részletek, de azért remélem, így is élvezhetők a képek. A nagyítás kb. 2,5x lehetett.

Aztán eszembe jutott, hogy van fordítógyűrűm, amire a régi 2,8/35-70-es optikát fordítva rátéve, 35 mm-es állásban még ennél is közelebbi képeket tudok készíteni. A huzat becsaphatta az ajtót, mert mire vissza értem a kertbe, a kis izé felébredt a zajra. Ezzel az összeállítással sajnos már nem tudtam képet készíteni róla, ezért keresnem kellett hozzá új fotóalanyt, de arról egy következő bejegyzésben.