Elcsent pillanatok egy öböl életéből


A Csepel Művek területéről kiérve a HÉV felé vettem az irányt. Mivel bent nem sokat járkáltam, bőven maradt energiám további sétára. Gondoltam magamban, visszasétálok egy darabig a sínek melletti úton, aztán majd ha elfáradok, hévre szállok. Sétám nem tartott sokáig, ugyanis egy ponton végtelen hosszúságú tehervonat állta utamat. Állt miatta a csepeli bevezető út forgalma is. Egy darabig én is tétlenül szemléltem, ahogy határozott gátat szab a szerelvény továbbjutásomnak, aztán gondoltam egyet, hogy megkerülöm azt. Elindultam hát a vagonok mellett, be a Szabadkikötő területére.


***

Kintről úgy láttam, hogy csak néhány vagon lóg a belső területre, és azt megkerülve visszajutok a főútra, de ahogy haladtam beljebb, úgy lett egyre hosszabb a szerelvény. Nem volt mit tennem, baktattam tovább a sínek mellett, ahol kamionok százai vájták ki a lucskos fekete talajt, amitől térdig sáros lettem. A sors persze keresztbe tett - szó szerint - mivel a szerelvény elindult, de nem kifelé, hanem vissza befelé. Mintha azt akarta volna, még maradjak. Gyorsan körbenéztem, mit is tehetnék ha már így bent rekedtem, ezért a közeli nyílt terület felé siettem. Egy hatalmas öbölhöz értem, amely már ismerős látvány volt. A hévről szoktam látni ezt a területet, és lám, most épp ott vagyok, azon a helyen amit mindig látni szerettem volna közelebbről.

Hatalmas itt minden. Az öbölben éppen uszályok és egyéb hajók töltötték téli pihenőjüket. Elszánt voltam és tudtam, hogy nem időzhetek sokat, ezért elindultam a raktárak előtti területen. Nem lehetett nem észre venni az oszlopokon figyelő kamerákat, melyek követték minden léptemet. Ahogy a kék tető alatti részre értem már hallottam közeledni egy autót, ezért még gyorsan csináltam egy fotót az öböl bejáratánál ácsorgó darukról. Éppen elkattant a gép, mikor megállt mögöttem a biztonsági szolgálat autója és néhány kérdés és figyelmeztető mondat után ellentmondást nem tűrve a kijárathoz tessékeltek. Én elnézést kértem, és elhagytam a területet. Bár csak néhány percet töltöttem az öböl ezen részén, mégis boldog voltam, hogy ezt az öt képet sikerült elkészítenem.>

vlmworld2013