Ha leszáll az éjTegnap végre felhőmentes volt az este, ezért Ernővel kisiettünk a ház mögött lévő kiserdőbe. Még derengett az ég alja, amikor a patak mentén sétáltunk, hogy keressünk egy jó helyet az esti fotózáshoz.

***Bemelegítésként még teljes sötétedés előtt is készült pár kép, hogy kitapasztaljam az induló expozíciós értékeket. Egyetlen baj volt az egész "éjszakai" fotózással, mégpedig a város fényei. Hiába voltunk a város legszélén, a közvilágítás narancsos fényei hatékonyan "szennyezték" az égbolt sötét mélységét. Nem volt mit tenni, együtt kell ezzel élni, ha az ember nem tud kellően eltávolodni a civilizációtól.

Rég csináltam ilyesmit, ezért alaposan át kellett gondolni a beállításokat. Egy optikát vittem magammal, a 24 mm-est. Elkelt volna egy jóval nagyobb látószögű lencse, de sajnos olyanom nincs, így ebből kellett kihozni a legjobbat. Egy masszív Giottos állványt vittem és egy vezetékes kioldót, amiben van időzítő is. Nem hiányozhatott a kis ledes lámpa sem, hisz teljes sötétben kellett hazatalálni. A lámpa másra is jó volt. Szürkületben a téma nagyon "lapos" a nagy felületről érkező szórt fény miatt, ezért a nyitó képnél effekt fényként használtam, hogy kiemelhessem néhány lombot és a fák törzsét a sötétből. Egy vaku is megtette volna, ha korábban jut az eszembe. Az alábbi képen jól látható a mesterséges világítás hatása.


A város fényei ellenére azért annyira már sötét volt, hogy a keresőben szinte semmit nem láttam, pedig fényerős optika volt a gépen és a kereső is jóval világosabb az átlagnál. Így történt meg, hogy szabad szemmel valami foltot láttunk, vagy inkább csak éreztünk a szemközti mező közepénél. A végén már nem hagyott nyugodni a dolog, ezért készült róla egy fotó, inkább csak azért, hogy megnézzük mi a fene az. Nos a patakból felszálló köd volt az. Gyorsan akartam még egyet csinálni, de addigra a köd eltűnt, lehet, hogy kifényképeztem a helyéről.Ott a helyszínen nem, csak az utómunkálatok során vettem észre azt a világos átlós foltot, amely akár a tejút is lehetne, de ezt nem tudom biztosan.