Ellenfény és csillogás a pataknál


Egyre rövidebbek a nappalok, hűl a levegő, kezdődik az ősz. A nyári jellegtelen "minden csupa zöldje" után végre kezd színesedni a természet. Az alacsonyabb napállás különösen kedvez a természet látványának, így akár délben is lehet hangulatos fotókat készíteni, és a lenyugvó nap csillogásához sem kell estig várni. Ez az az időszak, amely igazán kedves a természetfotósnak.
Tavasz óta rendszeresen kijárok ide az erzsébeti kiserdőhöz és patakhoz, mert azon kívül, hogy néhány lépésre van csak a lakástól, mindig tartogat valami izgalmasat számomra. Amikor nyár elején először jártunk itt, még üde zöld volt minden, virágok nyíltak mindenhol. Nyár derekán rekkenő hőség fogadott. A forró levegő mozdulni sem akart, a perzselő nap alatt csak a tücskök ciripelése hallatszott, a patak felett pedig szitakötők járták násztáncukat. Esős időben viszont feléledtek a csigák, melyek a fák törzsén, vagy épp a száraz növények ágain szárítkoztak. Aztán készültek még éjszakai képek is itt a csillagos égboltról.
Minap Cerezoval sétáltunk a környéken, már rég szerette volna megnézni ezt a hangulatos területet. Késő délutáni napfény fogadott minket, ilyenkor különösen szépen csillog a fény a patak vizén. Lassan, komótosan sétáltunk, kerestük a fotótémát. 
Eléggé eltávolodtunk, amikor észrevettük a fejünk felett repdeső szajkókat. A patak két partja között repkedtek, és az olajfák bogyóit szüretelték. Szorgalmasan spájzolták télire az értékes, kalóriában gazdag terméseket. Eleve úgy készültem, hogy közeli témákat fotózok, ezért a 105-ös makrót tettem a gépre, más obi nem is volt nálam. És igen, jó választás volt, mert remek fotók születtek vele, bár ezekhez a madarakhoz jól jött volna egy hosszabb teleobjektív. A gépem élességállítását a Nikonnál nemrég debütált Group - csoportos - AF-mező módra állítottam, ez gyorsan mozgó, egy fókuszponttal nehezen követhető témánál ideális. A 105 mm igen kevés volt az élvezhető képkivágáshoz, ezért az utómunkánál a 100%-os nagyítású képből vágtam ki az itt látható méretet. A képeken látható szemcsézet természetesen nem eredeti képzaj, utómunkában került rájuk egy analóg Kodak film filterrel.


vlmworld2014