Icipici kisvirág


Ahogy már korábban is írtam, ismét beleástam magam a természetfotózásba, a makrózásba. Előszedtem rég elfeledett közgyűrűimet is, melyeket évek óta nem használtam.

***


Az évek során gyakran cseréltem felszerelésem egyes darabjait újabbakra, a "csavaros" hajtású AF objektíveket SWM motorosra a jobb minőségért és a könnyebb használatért. Ez a csere azzal is járt, hogy az évekkel ezelőtt beszerzett Nikon PN-PK közgyűrűsor már nem működött az új optikákkal. Mivel ez manuális/mechanikus közgyűrűsor, ezért nincs elektromos átvitel beépítve, és csak olyan objektívekkel lehet használni, amelyeken van rekeszgyűrű és a beállított blende mechanikus átvitelére szolgáló pöcök. (lenti kép)


Az utóbbi években az AF-S VR Micro NIKKOR 105mm f/2.8G ED objektívet használtam közelképek készítéséhez. Ez egy kiváló objektív általános célokra, remek élességgel és krémes háttérmosással. Most, hogy megvásároltam az AF Micro-Nikkor 200mm f/4D IF-ED optikát, újra tudom használni a közgyűrűket. A kertben találtam is témát hozzá, egy icipici gólyaorr-szerű virágot. A 105-ös és 200-as makróoptikákkal 1:1 méretarányig lehet fotózni, ami full-frame gépnél azt jelenti, hogy egy 24x36 mm-es téma kitölti a képmezőt (DX-es váznál ez 1,5-1,6x nagyítást jelentene).

A kis gólyaorr ennél sokkal kisebb, ezért mindhárom közgyűrűmet az objektív mögé raktam (lenti kép). A három közgyűrű (52,5 mm, 27,5 mm, 8 mm) 88 mm kihuzatot jelent, plusz az objektíven beállított legközelebbi távolság beállítása közel kétszeres nagyítást (1,9x) eredményezett. Ez a nagyítás már elég volt ahhoz, hogy ez az icipici virág kitöltse a képmezőt.


Először természetes fényben próbálkoztam. A gépet a fűre fektettem, így stabilan, remegés nélkül exponálhattam. Az alábbi felvételhez ISO 640 érzékenységet állítottam be 1/100 záridő és f/22 blende mellett. Az eredmény nem igazán tetszett, mert zavarónak találtam a virág mögötti hátteret. A simább háttérhez az kellett volna, hogy a virágok és levelek távolabb helyezkedjenek el a főtémától. Kitépni nem akartam őket, ezért úgy döntöttem, hogy mesterséges világítást használok.


Szintén korábbi szerzemény a két Nikon R1 makróvaku. Ezeket a gépre helyezett Debao SU-800 vakuvezérlővel villantottam el. A kis lámpák elhelyezésével sokat kellett játszadozni, leginkább azért, hogy ne essen fény a háttérre. A virág textúrájához és a finom szőrszálak kihangsúlyozásához a lámpákat két oldalon kissé a virág mögé helyeztem, ezért szinte ellenfényként használtam őket.