A Strázsa-hegyi kilátó
A Strázsa-hegyi kilátóhoz kirándulunk, amely Esztergom-Kertváros fölött magasodik egy kis dombtetőn. Nem nehéz rátalálni, hiszen az egész környékről látszik a kilátó tornya. Aki busszal érkezik, annak a Laktanya megállónál kell leszállni, majd a Strázsa úton három saroknyit sétálni a domb aljáig.

***


A hegy lábához érve rögtön egy tanösvényt találunk virágdíszes táblácskával. Ezen az úton is felmehetünk a tetőre, bár mi egy másik utat választottunk, a hegy mellett vezető földúton, hátulról közelítettük meg a tornyot.
A Kis Strázsa-hegy hátsó gerincéhez érve kitárul előttünk a táj. Innen már látni a bazilikát, a Vaskapu-hegyet, valamint azt a hegyvonulatot, amely egészen Piliscsévig vezet vissza.A heggyel szemközt van egy repülőtér, innen egy motoros repülőgép folyamatosan emelte magasba a vitorlázó gépeket. Nem csak a gépek vitorláztak a fejünk felett, hanem madarak is kémlelték a talajt élelmet keresve.
Némi gyaloglás után felértünk a tetőre a kilátóhoz. A kilátóba csak előre bejelentkezve, szervezetten lehet felmenni, így aztán mi zárt kaput találtunk az aljában.


Annak ellenére, hogy a tető csak 233 méter magas, igazán szép a panorámája. Jó időt fogtunk ki, ezért messzire elláttunk.A bazilika festményszerű látképe a Kis Strázsa-hegyről.


Két objektív volt nálam, a 24-70-es és a 200-as. Sajnos elkövettem egy nagy hibát, a zoomra polárszűrőt tekertem a "szebb" látványért. Ennek aztán nem csak az lett a következménye, hogy a színek nem egyeztek meg a telével készültekével, hanem borzasztó természetellenes tónusok keletkeztek, amelyet alig tudtam vissza korrigálni, nézhetővé tenni. Nem is tudom miért használtam a szűrőt, hiszen sosem szoktam, még telés látképeknél sem.