Pirkadatkor

***Épp csak kezdett pirkadni, amikor útnak indultam egy közeli réthez. Hűvös volt és köd szállt a fák között. Nem volt sűrű, épp csak annyira, hogy a hajnali fények halvány vörösre színezzék a párát. Gyorsan változtak a fények, csak néhány perc telt el és a halvány vörös átadta helyét a hűvös szürkének.


Előre elterveztem, hogy egészen közeli képeket csinálok a harmatos növényekről, ezért csak két optika volt nálam, a 24 mm-es és a 200 mm-es. Mivel a harmat csak akkor látványos, ha maximálisan éles a felvétel, háromlábú állványt és távkioldót is vittem magammal. Persze az egész nem ért volna semmit, ha akár minimálisan is fúj a szél, de most szerencsére teljes szélcsend volt.

Egy korábbi, hasonló fotózás hibáiból tanulva a fényképezőgépet tükörfelcsapás módra állítottam. Ez a D4s gépnél annyit tesz, hogy az első gombnyomásra felcsapódik a tükör, a másodikra pedig exponál. Erre azért volt szükség - a korábbi felvételek ezért nem sikerültek - mert a vastagon gazos-füves talajon nem áll szilárdal az állvány, így a tükör felcsapódása által keltett rezonancia is okozhat bemozdult képet.