Égi színház - A Walkürök lovaglása

***
Dörgés még nem hallatszott, csak a felhők villogtak sűrű foltokban. A jelzés egyértelmű volt, "tessék helyet foglalni, az előadás azonnal kezdődik". Több sem kellett, kiköltöztem az emeleti erkélyre. Állvány, programozható távkioldó, és mivel kiadós esőre is számítani kellett, a gépre a 2,8/24-70-es optikát tettem fel. Ezt szoktam "áztatni", ez jól bírja az esőt.

A képek javarészt 24 mm-en készültek, de igazából egy jóval szélesebb látószög illett volna a témához, mivel nem csak egy területen villogott, hanem az égbolt teljes felületén. Egy 16 mm-es halszem most nagyon jól jött volna.

A villámok bő kétharmada a felhők felett sült ki, ezért leginkább csak a felhők villogtak. Ha túl hosszú záridőt állítok be, akkor a világosra exponált égbolton kevésbé mutatnak a villámok, ezért fél perces záridőket használtam f/5,6-os rekesz mellett, ISO 100-on. A távkioldót tehát 30 másodperces exponálásra és azonnali ismétlés sorozatra állítottam, így szünet nélkül ismételgetve kb. fél órát fotóztam végig.