MTB túra Foltán-keresztre

Szombaton úgy voltam vele, hogy másnap tök mindegy milyen idő lesz, akkor is elmegyek bringázni. 

Az útvonal: Borsosberénytől fel Pénzására, onnan a Wenckheim út - Csánki-kert - Király-kút - Mázsaház - Hollófészek - Nyír-rét - Foltán-kereszt - Hangyásbérci-út - Hadiút - Diósjenő.

Az út hossza 43 km, szintkülönbség 900 méter.


 

Bár induláskor eléggé borongós volt az idő, ez nem szegte kedvemet, hisz napok óta nem tekertem. Tulajdonképp nem volt nagyon sáros az erdő, bár hozzá kell tennem, olyan útvonalat választottam, amiről tudom, hogy közvetlen eső után is járható. Természetesen ezeken az utakon is vannak olyan részek, ahol nehéz haladni. Pl. itt a kis patakos átkelő után jön egy kb. 200 méteres emelkedő "zsíros" agyagos talajjal, amin nem mindig tudok feltekerni, állandóan "kipörög" a kerék, amikor megtaposom a pedált. Itt néha még gyalog is komplikált felmenni, nincs mit tenni ilyenkor, feltolom a bringát. Ha nem esik, 2-3 nap múlva már szikkad annyit, hogy kevésbé lesz csúszós a talaj. 

Átkelés előtt a kemencei patakon. Rég volt ennyi víz benne, eddig a kiálló köveken át lehetett lépkedni, vagy áttekerni közöttük, de mivel most nem volt hová lépni, áttekertem. Középen bokáig merült a lában. 
Nyír-rét. Nem lehet betelni a látvánnyal. Nyagyon szeretek erre jönni.
A fenti képen még Foltán-kereszt felé haladok, az alsón már ott szusszanok pár percet, uzsi, majd indulok le a hangyás-bérci útra. Ott Király-rét felé fordulok és egészen a Hadiút bejáratáig tekerek, amely visszavisz Diósjenőre.


Annyira nem is sáros, ugye?