A Deák és Kossuth mauzóleum


A két mauzóleumot az Indaséta előtti napon látogattam meg belülről. Még otthon eldöntöttem, hogy panoráma fotókat fogok készíteni, nem is akárhogyan.
***


A Deákkal kezdtem. Szeretek új dolgokat kitalálni, sokat szoktam agyalni azon, hogyan tudok valamit lefotózni a megszokottakhoz képest másként. Pont egy ilyen ötlet vezérelt, mert vittem magammal az egylábú állványt, neki most fontos szerepet szántam. A gépre a 24 mm-es optikát csavartam, az egészet pedig az állványon rögzítettem, amit kihúztam a maximális hosszra. A botot függőlegesen jó magasra tartottam, amennyire csak tudtam, így a gép közel 3,5 méter magasan volt. A gépen időzítő volt beállítva 10 másodpercre, hogy elegendő időm legyen a felemelésre és stabilizálásra. Az állvány tehát mindvégig függőleges volt, csak a gép billentését állítottam az állványfejen a felvételek előtt.


Ezt az egészet azért találtam ki, mert egyrészt érdekesnek gondoltam a magas perspektívát, másrészt fentről jobban belátni a teret, harmadrészt nem csak vízszintestől függőlegesig terjed így a látótér, hanem közel 180 fokban.


Készült szemmagasságból is fotósorozat de hogy ne legyen azonos az előzőekkel, nem egy függőleges képsor készült, hanem három, balra és jobbra is egy-egy. Ez a szélesebb változat többet mutat vízszintesen. Nem volt egyszerű a képek összerakása. Annak ellenére, hogy félképnyi átfedéssel készültek az egyes felvételek, a Hugin alapvető hibákat ejtett, még manuális kontrollpontok megadása után is. Érdekes, hogy a kupola íveit viszonylag pontosan illesztette, a kép alsó részén lévő egyeneseket és négyzeteket viszont nagy elcsúszással.


Kipróbáltam egy másik ingyenes szoftvert is, de az is a Huginhoz hasonló hibákat ejtett. Nem maradt más esélyem a sikerre, mint letölteni az Adobe Photoshop CS6 képszerkesztő 30 napos próbaverzióját. Ez egy fokkal jobban dolgozott, de úgy tapasztaltam, hogy a vetületeket illetően alapvető hiányosságai vannak. Nagy nehezen azért sikerült összehozni a képeket, de egy biztos, mostanában nem fogok hasonló projektbe (a CS6-ot pedig még a 30 nap lejárta előtt törlöm, nekem bőven elegendő a régi 7-es változat).


Azért készültek normál egyképes felvételek is. Sajnos erről a mauzóleumról elfelejtettem külső képet készíteni nappal, így csak ez az esti képem van róla, amely november elsején készült. Nem baj, majd jövőre.


Most pedig ballagjunk át a Kossuth mauzóleumhoz. Ez jóval nagyobb, monumentálisabb,viszont sokkal tágasabb a környezete, emiatt kívülről jobban fotózható.




Bent viszont annál szűkösebb a tér. Középtájon négy jókora oszlop áll, ezért nem igazán lehet egyben átlátni a teret, főleg fényképezni nehéz. Fény csak kevés van és az is csak a fotózást nehezíti. A kupolában lévő ablakokban sárga üvegek vannak, alul körben műfényvilágítás, az ajtókon keresztül pedig a kinti nappali fény világítja meg a teret. Ember legyen a talpán, aki itt színhelyes képeket tud készíteni. Én sem törekedtem a színek pontos visszaadására, inkább a szememnek tetsző színeket kavartam.


















Nos, hát ennyi kerekedett ki a történetből, tudom, hogy nem egy világmegváltás, de ilyen módon még sosem készítettem panorámaképeket.

vlmworld2012