Kőbányai pincerendszer


Június végén, a Szent László Napok ünnepi programjai keretében két napig látogatható volt a Kőbányai pincerendszer és a Dreher villa. A programra egy korábbi munkatársam hívta fel figyelmem, így vasárnap mi is bejártuk a területet. A látogatás szervezett keretek között történt, negyedórás turnusokban 50-50 főt vezettek körbe a ritkán látogatott helyszíneken.

***


Már előre felhívták a figyelmet a pincék alacsony, 9-10 °C körüli hőmérsékletére, így a rekkenő hőségben pulóvert is vinnünk kellett, hiszen a séta tervezett időtartama háromnegyed óra volt. Épp csak becsekkoltunk máris indult a túra. A forró napsütésből pár lépés alatt eljutottunk a vaskapuig, amely a bejáratot zárta és igen, már itt érezhető volt a lentről áradó "fagyos" levegő. Először azt hittem, jól fog esni a hőség után egy kis hűs levegő, de nem, pillanatok alatt kaptam fel a pulóvert.



A járatokban nem sok fény várt minket. Pontosabban hol kevesebb, hol több, és a lámpák fajtája is eléggé változatos volt, így eléggé eltérő volt azok színhőmérséklete. Vakut természetesen nem használtam, hiszen az tönkre tette volna a hely hangulatát, ezért inkább az érzékenységet húztam fel ISO 3200-ra, majd később ISO 6400-ra. A magas érzékenység miatti képzaj nem igazán aggasztott, mert a korábbi gépem, a Nikon D700 is király volt a kevés fényben történő fotózásban, de a D4s ehhez képest az "éjszaka császárának" tekinthető. Két fényerős objektívet vittem magammal, az 1,4/24 mm-est és az 1,4/50 mm-est.















A séta végén kifejezetten rosszul esett feljönni a kánikulába, azt sem tudtam, hogy tépjem le magamról a pulóvert. A pincerendszer kijárata a Dreher villa szomszédságában volt, ezért egy rövid eligazítás után ezt is meg tudtuk tekinteni, a képeket ITT tudjátok megnézni.